Beyin Cerrahisi

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmeyle Hastalıkların Önüne Geçmek Mümkün Müdür?

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin hem beyin hastalıkları hem de kanser riskinin azaltılması açısından ciddi önemi var. E vitamini ya da alfa-tokoferol, serbest oksijen radikallerini azaltarak kanser gelişimini azaltıyor ve Parkinson hastalığının gelişimini yavaşlatıyor. Koyu turuncu renkli sebzelerde bulunan likopen ve karoten çok önemli. Domatesteki likopen prostat kanseri açısından ciddi preventif/ engelleyici özelliklere haiz. Havuçtaki karoten vücutta A vitaminine dönüştürülüyor. A vitamini retina işlevleri ve görme açısından önemli olduğu kadar, anne karnındaki beyin gelişiminde kullanıldığı giderek daha çok anlaşılmaya başlandı. Selenyum hemen hemen tüm kanserler açısından risk azaltıcı bir eser element ve besinler ile alınabiliyor. Eksikliği kanserler ve Keshan hastalığı ile alakalı. Keshan hastalığı ilk kez Çin’de Keshan bölgesinde gösterilmiş bir kalp hastalığı (konjestif kardiomyopati türünde bir değişim). Dolayısı ile selenyum alımı hem kanser hem de kalp hastalıklarının engellenmesi açısından önemli. Hamilelik döneminde yeterli iyot alınımı beyin gelişimi açısından ileri derecede önemli, eksikliği çocukta kretenizm denen bir boy kısalığı ve zeka gelişiminde azalmaya yol açıyor. İyot erişkindeki beyin sağlığında da önemli, eksikliği dikkat ve odaklanmada sorunlara yol açıyor.