Ceviz beyin için gerçekten faydalı bir besin, yapısının %15’ini proteinler, %65’ini yağlar ve takriben %15’ini de karbonhidratlar meydana getiriyor. Cevizdeki yağlar koroner kalp hastalıklarına yol açan doymuş yağlardan fark arz ediyor. Bunun dışında içerisinde polifenol denilen daha basit yapılı moleküller var. Ferulik ve vanilik asit gibi. Bu polifenollerin özelliği antioksidan olmaları. Her hücre solunum yaparken kullandığı oksijenin takriben %1’i kendisine zarar veren oksijen radikallerine dönüşüyor. Antioksidan polifenoller ise bu zararlı oksijen radikallerinin oluşmasını engelliyor. Vücut ağırlığının takriben %2’sini teşkil eden beyin dokusu hızlı metabolizması nedeni ile vücut oksijeninin yaklaşık %20’sini tüketiyor. Dolayısı ile hatalı oksijen radikallerini durduracak polifenollerden zengin bir yemiş olan ceviz gerçekten faydalı denilebilecek bir besin.